+31 577 41 15 21 | info@hotelvierhouten.nl
Hotel Vierhouten

Accommodatie op de Veluwe

Geschiedenis Hotel Vierhouten

Hoe is Hotel Vierhouten ontstaan. Een uitleg in een notendop.
In 1909 was dit Hotel Vierhouten nog boerderij ‘De Oldenhof’ (later ‘De Lindehoeve’). Een kunstschilder schildert de boerderij van echtpaar Frank en Maartje Schouten-Hop. Zij nodigen hem uit voor een kop koffie en de schilder komt graag later terug met zijn vrouw. De basis voor het pension op de veluwe is gelegd. Zeker toen het bestuur van de Kampvereniging van de Nederlandschen Gynasiasten Frank Schouten vroegen om een slaapplek in zijn boerderij. Vrouw Maartje verzorgde in de ochtend een stevig ontbijt en zodoende was het pension ‘De Oldenhof’ een feit.

Al snel werd het pension te klein voor de vele gasten, die graag in deze omgeving vertoeven. Er werd een tweede pension naast gebouwd met de naam ‘Schouten’. In 1935 tot de tachtiger jaren diende het gebouw als zusterverblijf en Medisch Centrum van de Stichting Philadelphia Voorzieningen. In 1980 werd het pand gekocht door de familie Kerklaan, die de historie van een pension weer doorzet.

Sinds 3 januari 2008 zijn Bas en Valerie Tiemens de eigenaren en uw gastheer - en vrouw, van dit historische en authentieke pand op de Veluwe met moderne standaarden van de 21ste eeuw.
Hotel Vierhouten, op en top Veluwe!

De ligging van Hotel Vierhouten
en de omgeving van de Veluwe

Hotel Vierhouten grenst direct aan de bossen midden in de Veluwe. Op de fiets, te voet en wellicht te paard kunt u genieten van al het moois wat de natuur hier te bieden heeft. Van prachtige heidevelden, kabbelende beekjes, grimmige bossen tot zandverstuivingen. De Veluwe biedt alles voor jong en oud.

Geschiedenis Vierhouten

Vierhouten is een heel oud plaatsje, maar wanneer het precies is ontstaan blijft de vraag. In de geschiedenisboeken zijn er al in het jaar 996 verwijzingen naar “Het Vierhouterbos” in de vorm van de Vier Wouden. Met de vier wouden zouden ze bedoelen “Het Elspeterbos”, “Het Vreebos”, “Het Gortelsebos” en “Het Vierhouterbos”. Zo zou de naam Vierhouten ontstaan zijn. Andere historici beweren dat deze constatering niet op feiten berust is en zo kan er geen eenduidig antwoord gegeven worden op het ontstaan van dit plaatsje. Wel weten we dat de bossen rond Vierhouten hoofdzakelijk als jachtgebied voor de hertogen van Gelre en andere adellijke families gebruikt werden, zo ook totdat het verboden werd door de Oranjes. Uit andere publicaties blijkt dat in de vorige eeuw de bossen tevens werden gebruikt voor het winnen van brandhout en houtskool. De eerste bewoners van Vierhouten zijn er waarschijnlijk al in de prehistorie komen wonen. Het waren boeren die hun varkens en koeien het bos injoegen. In ieder geval waren het in de 15e eeuw al hoofdzakelijk schapenboeren. De cultuurgrond was immers schaars, dus liet men de schapen grazen op de uitgestrekte heidevelden die Vierhouten omringen. Zowel vroeger als nu is het de moeite waard om vanuit Hotel Vierhouten een bezoek aan deze prachtige streek te brengen.

Boek rechtstreeks tussen 09.00 uur en 20.00 uur. Bel +31 (0)577 - 411 521 en boek

Op & Top Veluwe
  • Europa
  • Nederland
  • Belgie